Saturday, 21 December 2013

NICL A.O Exam Paper ( English Section) Held On September 2013

NICL A.O Exam Paper ( English Section) Held On September 2013.

1.Choose the one which best expresses meaning of the given word Exhort
(a)recommend
(b)coax
(3) Pressure
(4)push

2.Below are given alternatives to the bold part at (a), (b) and (c) which may improve the sentence.
Choose the correct alternative. In case no improvement is needed, your answer is “(d)”.
The ground was wet outside when I got up int eh morning yesterday. It had been raining all in the night.
(a)rained all in
(b)been raining all though
(c)raining all in
(d)No improvement

3.In the below question, sentence has been given in Direct/ Indirect Speech. Out of the four alternatives suggested, select the one which best expresses the same sentence in Indirect/ Direct Speech. Out of the four alternatives suggested, select the one which best expresses the same sentence in Indirect/ Direct Speech.
David said to Anna, “Mona will Jeave for her native place tomorrow.”
(a)David told Anna that Mona will leave for her native place tomorrow.
(b)David told Anna that Mona left for her native place the next day
(c)David told to Anna that Mona would be leaving for her native place tomorrow
(d)David told Anna that Mona would leave for her native place the next day

4.In the following question, out of the four alternatives, choose the one which best expressed the meaning of the given word.
Infamy
(a)notoriety
(b) glory
(c) integrity
(d) familiarity

5.Find out which part of a sentence has an error and the number of that part is your answer, if a sentence is free from errors, your answer is (d) i.e. No error.
The minister for Education’ (a)/ vehemently refused (b) / the allegation that he had taken bribes. (c) / No error. (d)

6.In the following questions, out of the four alternatives, choose the one which best expressed the meaning of the given word.
Intrepid
(a) hesitant
(b) fearless
(c) extrovert
(d) rash

7.Choose the world which is MOST OPPOSITE IN MEANING to the word printed in bold.
Considerate
(a)ignorant
(b)lazy
(c)angry
(d)insensitive

8.Which of the phrases (a), (b), (c) and (d) given below, the sentence should replace the phrase printed as bold in the sentence to make it grammatically correct?
A friendship founded on business is best than a business founded on friendship
(a)is good than
(b)is better than
(c)is best than
(d)is better then

9.In the following questions, fill in with an appropriate word out of the four alternatives.
If I had helped him, he _______
(a)will not be drowned
(b)would not be drowned
(c)will not have drowned
(d)would not have drowned

10.A sentence with four words printed in bold type is given.
These are lettered as (a), (b) , (c) and (d) . One of these four words printed in bold may be either wrongly spelt or inappropriate in the context of the sentence Find to the word which is wrongly spelt or inappropriate.
The information (a) / provided (b) / to the staff was not adecuate (c)/and everyone retaliated. (d)

11.Choose the world opposite in meaning to the given word.
Cessation
(a)commencement
(b)renewal
(c)ongoing
(d)interruption

12.Below are given alternatives to the bold part at (a), (b) and (c) which may improve the sentence. Choose the correct alternative. In case no improvement is needed your answer is (d).
The women’s Emancipation bill was sent back to the Lok Sabha by the President for further examination.
(a)further security
(b)further reading
(c)further perusal
(d)No improvement

13.Choose the word opposite in meaning to the given word:
procrastinate
(a)experiment
(b)expedite
(c)exclude
(d)propagate

14.Find out whether there is any grammatical error or idiomatic error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence.
He walked as faster(a)/as he could so that(b)/he would not(c)miss the train to work (d)

15.In the below question, sentence has been given in Direct/ Indirect speech. Out of the four alternatives suggested, select the one which best expresses the same sentence in Indirect/Direct speech.
Kiran asked me, “Did you see the cricket match on television last night”.
(a)Kiran asked me whether I saw the cricket match on television the earlier night.
(b)Kirna asked me whether I had seen the cricket match on television the earlier night
(c)Kiran asked me did I see the cricket match on television last night
(d)Kiran asked me whether I had seen the cricket match on televise last night

16.Choose the world which is most similar in meaning to the word printed in bold
relived
(a)exempted
(b)backed
(c)supported
(d)calmed

17.Which of the phrases (a), (b), (c) and (d) given below the sentence should replace the phrase printed as bold in the sentence to make it grammatically correct?
Right action cannot came out of nothing, it must be preceded by thought.
(a)come out of
(b)came out off
(c)come off
(d)coming out of

18.Find out whether there is any grammatical error or idiomatic error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence.
Progress is impossible (a)/ without change and (b)/ who cannot change their minds (c)/ cannot change noting (d)

19.Choose the one which best expresses meaning of the given word,
Repartee
(a)refuse
(b)celebrate
(c)response
(d)question

20.Choose the word which is most similar in meaning to the word printed in bold:
Answer
(a)insured
(b)definite
(c)doubted
(d)confident

21. Choose the word which is MOST OPPOSITE IN MEANING to the word printer in bold.
FURTHEST
(a)longest
(b)closest
(c)greatest
(d)shortest

22. In the following questions, , fill in with an appropriate word out of the four alternatives.
I assume _________ with me
(a)every one agreeing
(b)that every one agrees
(c)everyone to agree
(d)that everyone to agree

23. A sentence with four words printed in Italic type is given. These are lettered as (a), (b), (c) and (d). One of these four words printed in bold may be either wrongly spelt or in appropriate in the context of the sentence.
Find out the word which is wrongly spell or inappropriate.
Worried (a)/ that he will fail in the exams Satish stayed (b)/ up the whole knight (c) / and studied.(d)

24. In the following question, fill in with an appropriate word out of the four alternative.
When will you hand __________ your assignment?
(a)in
(b)back
(c)down
(d)into

25. In the following question, out of the four alternatives, choose the one which best expressed the meaning of the given word.
Barren
(a)good
(b)wholesome
(c)unproductive
(d)profitable

Answers for NICL A.O Exam Paper ( English Section) Held On September 2013
1.a 16.d
2.b 17.a
3.d 18.d
4.a 19.c
5.c 20.a
6.b 21.b
7.a 22.c
8.b 23.c
9.d 24.a
10.c 25.c
11.a
12.c
13.b
14.a
15.a

No comments:

Post a Comment