General Knowledge - Important Famous Fathers In the World

General Knowledge - Important Famous Fathers In the World

 

Branch of Subject
Founding Father
» Father of Economics - Adam Smith


» Father of Biology - Aristotle
» Father of Sociology - Augustus Comte
» Father of Modern Computer - Marco Polo
» Greenland - Norseman Eric
» Hudson Bay - Charles Babbage
» Father of Greek Democracy - Clesthenes
» Father of Nuclear Physics - Ernest Rutherford
» Father of English Poetry - Geoffrey Chaucer


» Father of Genetics - Gregor Mendel
» Father of Printing - Guttenberg
» Father of Modern Drama - Henrik J. Ibsen
» Father of Motor Car - Henry Ford
» Father of History - Herodotus
» Father of Medicine - Hippocrates
» Father of Cloning - Ian Wilmut
» Father of Jurisprudence - John Locke
» Father of Tanzania - Julius Nyrere  
» Father of Scientific Socialism - Karl Marx


» Father of Painting - Leonardo Da Vinci
» Father of Reformation - Martin Luther
» Father of Pakistan - Muhammed Ali Jinnah  
» Father of Green Revolution - Norman Borlaug  
» Father of Atom Bomb - Otto Hahn  
» Father of Renaissance - Petrarch  
» Father of Mathematics - Pythagorus  
» Father of Socialism - Robert Owen  
» Father of Co-operation - Robert Owen  
» Father of Homeopathy - Samuel Haniman  
» Father of Bangladesh - Sheikh Mujibur Rehman  
» Father of Psychology - Sigmund Freud  
» Father of Philosophy - Socrates  
» Father of Modern Tourism - Thomas Cook  
»Father of Modern Cartoon - William Hogarth

General Knowledge - Important Famous Fathers In India

            General Knowledge - Important Famous Fathers In India


Branch of Subject
Founding Father
» Father of Indian Unrest - Bal Gangadhar Tilak



» Father of Indian Cinema - Dada Saheb Phalke
» Father of Indian Green Revolution - Dr. M.S. Swaminathan
» Father of Co-operative Movement in India - Frederic Nicholson
» Father of Indian Printing - James Hickey
» Father of Sanskrit Drama - Kalidasa
» Father of Indian Railway - Lord Dalhousie
» Father of Local Self Government in India - Lord Ripon
» Father of the Nation - Mahatma Gandhi


» Father of Indian Engineering - M.Visweswariah
» North America - Leif Ericsson
» Father of Indian Painting - Nandalal Bose
» Father of Indian Budget - Professor Mahalanobis
» Father of Indian Renaissance - Raja Ram Mohan Roy
» Father of Surgery - Susruta
» Father of Astronomy - Varahamihira

Recruitment - Teaching Assistants @ Kerala Agricultural University : Notification 2015

Recruitment - Teaching Assistants @ Kerala Agricultural University : Notification 2015

Applications are invited for the following temporary posts.


  1. Teaching Assistant (Agricultural Economics): 01 Post
    Qualification:
    M.Sc. (Ag; Economics).

  2. Teaching Assistant (Agronomy): 01 Post
    Qualification:
    M.Sc. (Agronomy).

  3. Teaching Assistant (Horticulture): 02 Posts
    Qualification:
    M.Sc. (Horticulture).

  4. Teaching Assistant (Pl Breeding & Genetics): 01 Post
    Qualification:
    M.Sc. (Agri.) with specialization in PB & Gen.

  5. Teaching Assistant (Animal Sciences): 01 Post
    Qualification: M.V.Sc.
  6. Teaching Assistant (Plant Pathology): 01 Post
    Qualification:
    M.Sc. (Agri.) with specialization in Plant Pathology/ Plant Protection.

Remuneration: 35000/-pm

How to Apply: Candidates can attend walk-in-interview at Kerala Agricultural University. Along with original certificates to prove age, date of birth, caste, experience (if any).

Walk-in-interview: April 20, 2015

Click Here To Down Load Recruitment - Teaching Assistants @ Kerala Agricultural University : Notification 2015

Recruitment - Assistant Medical Officer (Siddha, Ayurveda,Unani, Homoeopathy) Notification 2015


                        Recruitment -Assistant Medical Officer (Siddha,Ayurveda,Unani, Homoeopathy) Notification 2015 

Applications are invited through online mode only upto 24.04.2015 for direct recruitment to the vacancies in the following posts in the Department of Indian Medicine and Homoeopathy included in Tamil Nadu Medical Service (Service Code:048).


  1. Assistant Medical Officer (Siddha): 63 Posts
    Qualifications: i). HPIM (Siddha) or GCIM (Siddha) or MD (Siddha) or BIM (Siddha) or LIM (Siddha) or a degree in BSMS awarded by any one of the recognised Universities including Dr. MGR Medical University of Tamil Nadu or any other recognised degree or diploma in Siddha, the holders of which are eligible for registration under “A” Class or “A” Special Class with the Central Board of Indian Medicine, Chennai. And ii). Must have registered his/her name with the Central Board of Indian Medicine, Chennai.

  2. Assistant Medical Officer (Ayurveda): 08 Posts
    Qualifications: HPIM (Ayurveda) or GCIM (Ayurveda) or LIM (Ayurveda) or a degree in BAMS awarded by any one of the recognised Universities including Dr. MGR Medical University of Tamil Nadu or any other recognised degree or diploma in Ayurveda, the holders of which are eligible for registration under “A” Class or “A” Special Class with the Central Board of Indian Medicine, Chennai. And ii). Must have registered his/ her name with the Central Board of Indian Medicine, Chennai.

  3. Assistant Medical Officer (Unani): 03 Posts
    Qualifications: i). HPIM (Unani) or GCIM (Unani) or LIM (Unani) or a degree in BUMS awarded by any one of the recognised universities including Dr. MGR Medical University of Tamil Nadu or any other recognised degree or Diploma in Unani, the holders of which are eligible for registration under “A” class or “A” special class with the Central Board of Indian Medicine, Chennai. And ii). Must have registered his/her name with the Central Board of Indian Medicine, Chennai.

  4. Assistant Medical Officer (Homoeopathy): 09 Posts
    Qualifications: Postgraduate Diploma of the Faculty of Homoeopathy (London) namely: i). F.F. Hom. (Lond), ii). M.F. Hom. (Lond), iii). D.F. Hom. (Lond).

How to Apply: Candidates can apply online only.

Last Date: April 24, 2015

Date of Examination: May 31, 2015

Click Here To Down Load Recruitment - Assistant Medical Officer (Siddha, Ayurveda,Unani, Homoeopathy) Notification 2015

Banks Special - Computer Knowledge

                                Banks Special - Computer Knowledge

1. Users can interact in a fully immersed 3D environment using __________
Ans. Virtual reality

2. Type one PC cards___________
Ans. are the thinnest of the PC cards

3. What device protects against line deficiencies?
Ans. UPS

4. The term that refers to the use of a computer or some other information device, connected through a network, to access information and services is_________
Ans. Online

5. Word can work with all of the following types of documents except___________
A) Soundtracks
B) world wide web pages
C) reports
D) Proposals
Ans. (A) 

6. ISP stands for __________
Ans. Internet service provider

7. Administrative supervision of database activities is the responsibility of the __________
Ans. Data base administrator

8. End-to-end connectivity is provided from host-to-host in__________
Ans. Transport layer

9. The OCR reading unit attached to a POS terminal is called a_________
Ans. Warnal

10. An ATM cell is ________ bytes long
Ans. 53 

Banks Special - Computer Knowledge

                             Banks Special - Computer Knowledge

1. What tool is used to test serial and parallel ports?
Ans. Loop backs

2. From what location are the first computer instructions available on boot up?
Ans. ROM BIOS

3. Which common bus specification provides the fastest data transfer rate?
Ans. PCI

4. Which of the following protocol is used for downloading files to PC over internet?
A) FTP
B) DNS
C) HTTP
D) ALU
Ans. (A) 
5. All of the following are components of an information system except:
A) Software
B) Culture
C) Hardware
D) Producers
Ans. (B)

6. Which error detection method uses one's complement arithmetic?
Ans. Checksum

7. __________ is the process of dividing the disk into tracks and sectors
Ans. Formatting

8. Which ports connect special types of music instrument to sound cards?
Ans.MIDI

9. Raster images are also known as?
Ans. Bitmap images

10. CorelDraw is an example of a ________
Ans. Graphic suit

Banks Special - Computer Knowledge

                      Banks Special - Computer Knowledge

1. The binary language consists of ________ digits
Ans. 2

2. What beep codes could indicate a system board or power supply failure?
A) Steady short beep
B) No beep
C) One long continuous beep tone
D) Steady long beeps
E) All of the above
Ans. (E)

3. Which logic family dissipates the minimum power?
Ans. CMOS

4. A positive AND gate is also negative______
Ans. OR gate

5. In power point, the Header & Footer button can be found on the insert tab in what group?
Ans. Text group

6. The method of internet access that requires a phone line, but offers faster access speeds than dial-up the _________ connection
Ans. Digital Subscriber Line(DSL) 

7. In windows ME, what dies ME stand for?
Ans. Millennium

8. Which among the following is/are interepted language?
A) C
B) C++
C) Java
D) Visual Basic
E) Both C & D
Ans. (E)

9. Who is the founder of the Oracle Corporation?
Ans. Lars Ellison

10. Hardware includes:

Ans. All devices used to input data into a computer

Jalgaon Janata Sahkari Bank Recruitment 2015 - 2016 – Deputy CEO/ Officer Posts

 Jalgaon Janata Sahkari Bank Ltd, Jalgaon propose the requirement of eligible candidates as Dy. CEO, Banking Officer and OSD Vacancies. Get more update on recruitmentinfosite.com . Willing candidates who fulfill the requirements of the post may forward their applications within Fifteen days from the advt. date. Check out the other descriptions about posts….

View more for Latest Sarkari Naukri in India

Particulars about Posts:

Deputy CEO/ Officer on Special Duty (OSD)/ Banking Officer

Age Requirement:

Applicants’ age must fall in between 45yrs to 55 yrs for the post of Deputy CEO Post, for OSD Post, candidate’s age must not go beyond 62 yrs and for the Post of Banking Officer, candidate should be under the 28yrs of age.

Academic Details: 

Applicants, who are applying for Deputy CEO Post, must have completed the Bachelor’s degree in Law or done Post Graduation cum GDC or CAIIB/ ICWA/CA and have min. 15yrs of working experience in any reputed and recognized bank. For the post of OSD, candidates must have sound experience in the concerned discipline and for Banking Officer Post, candidate should have passed Master degree in Computer Application/ Management/ Commerce etc with securing at least 55% marks (for reserved class 50%) from the recognized place.

Application Fee:
It is required to deposit amount Rs Rs.200/- through DD in favour of Jalgaon Janata Sahkari Bank Ltd, Jalgaon if the candidate is applying for Banking Officer Post.
Applying Procedure:
Applicants who are interested in the posts may apply within 15 days from the date of advertisement by sending the application form and all the required credentials and documents addressing to  Jalgaon Janata Sahkari Bank Ltd, Jalgaon (Scheduled Bank) Head Office, Service 117/119, New Peth, Jalgaon – 425001, applicants may also forward the applications via mail at jjsbc_jal@sancharnet.in.
Closing Date for Apply: within 15 days from the notification date.
Official Website of Jalgaon Janata Sahkari Bank: jjsbl.com

Banks Special - Computer Knowledge

                      Banks Special - Computer Knowledge

1. Reusable optical storage will typically have the acronym:
Ans. RW

2. A_________ is the term used when a search engine returns a web page that matches the search criteria.
Ans. Hit

3. Plotters print_______
A) with ball point pens
B) with ink pens
C) electrostatic ally
D) All of these
Ans. (D)

4. Which of the following is an abbrevation for a hardwareprogramming language?
A) AHPL
B) AFL
C) ACM
D) APL
Ans. (A)

5. A language based on graphic for use in education is:
Ans. LOGO

6. Missing slot covers on a computer can cause?
Ans. Over heat

7. When installing PCI NICS you can check the IRQ availability by looking at:
Ans. Motherboard BIOS

8. What is the best ground for a conductive work bench?
Ans. AC outlet

9. Which of the following codes is written into a serially accesed memory?
A) EOD code
B) Gray code
C) Bar code
D) Excess-3 code
Ans. (A)

10. What is the full form of "XP" in Windows XP?
A) XTRA Power
B) XTREME Power
C) XTRA Process
D) None of these

Ans. (D)

Recruitment - Jr. & Senior Residents @ Employees State Insurance Corporation (ESIC), Tamil Nadu : Notification 2015

Recruitment - Jr. & Senior Residents @ Employees State Insurance Corporation (ESIC), Tamil Nadu : Notification 2015


Applications are invited for the following posts on contract basis.
 Junior Residents Clinical:

  1. General Medicine: 03 Posts
  2. TB & Chest Medicine: 01 Post
  3. Dermatology: 02 Posts
  4. Psychiatry: 01 Post
  5. General Surgery: 04 Posts
  6. Orthopedics: 01 Post
  7. ENT: 01 Post
  8. Ophthalmology: 03 Posts

Junior Residents Non Clinical (Tutor)
  1. Biochemistry: 01 Post
  2. Microbiology: 01 Post
  3. Community Medicine: 03 Posts
Senior Residents
  1. General Medicine: 02 Posts
  2. TB & Chest Medicine: 01 Post
  3. Dermatology: 01 Post
  4. Psychiatry: 01 Post
  5. General Surgery: 02 Posts
  6. O&G: 02 Posts
  7. Anesthesia: 01 Post
  8. Radiology: 04 Posts
  9. Dentistry: 01 Post

Part Time Super Specialist
  1. Cardiology: 01 Post
  2. Nephrology: 01 Post

How to Apply: Candidates can attend walk-in-interview at "ESIC Medical College & PGIMSR Model Hospital Ashok Pillar Road KK Nagar Chennai – 600078". Along with their original certificates in evidence of Age proof (date of birth), educational qualification, medical council registration of the State/ MCI, experience certificates and certificate belonging to Reserved community (as applicable) along with one set of self attested photo copies with 2 passport size recent colour photographs

Walk-in-interview:
  • For Jr. Residents Clinical & Jr. Residents Non Clinical (Tutor) walk-in on April 08, 2015
  • For Sr. Residents & Part Time Super Specialist walk-in on April 09, 2015
Click Here To Down Load Recruitment - Jr. & Senior Residents @ Employees State Insurance Corporation (ESIC), Tamil Nadu : Notification 2015

Banks Special - Banking Awareness

                            Banks Special - Banking Awareness 

1. Loans not exempted from Base Rate Purview?
Ans. Consortium Advance

2. Visually challenged persons are allowed to avail the following banking facilities?

A) Cheque Book
B) Debit Card
C) ATM card
D) Locker
Ans. (B) Debit Card

3. Housing Loan up to __________ is treated as Priority Sector

Ans. 25 lakh in Metro with population above 10 lakh to 15 lakh in other centres

4. Nominee can exercise his right

Ans. On the death of the depositor

5. Balances under Cash Reserve Ratio(CRR) earn interest @ __________

Ans. No interest

6. Banks are allowed to accept deposits under Capital Gains Scheme in ___________

Ans. Savings & Fixed

7. During March 2015, a reserve Bank of India (RBI) committee had recommended introduction of PSLCs to enable banks "to meet their PSL requirements even while leveraging their comparitiveadvantage in lending". What does the PSLC sands for?

Ans. Priority Sector Lending Certificates

8. Zero Coupon Bonds refers to 

Ans. Bond issued at discount from its face value without interest

9. ATMs that are owned and managed by non-banking entities are called as ________

Ans. White label ATM

10. For transfer of funds through NEFT(National Electronic Fund Transfer) and minimum and maximum amount that can be transferred are


Ans. Rs. 5,000 and maximum 1 lakh

Banks Special - Banking Awareness

                      Banks Special - Banking Awareness

1. Call money Market interest are linked to...................
Ans. Market Forces

2. Transaction Password relates to ...............

Ans. Internet Banking

3. Nomination in respect of the following is to be witnessed by two persons.

A) All deposit accounts
B) Deposit accounts where the nominee is a minor
C) Physically challenged accounts
D) Thumb impression accounts
Ans. (D) Thumb mpression accounts

4. When the contents of the Negotiable Instrument are modified by the drawer, it is treated as

Ans. Material alteration

5. Prepayment charges are exempted for

Ans. Housing Loans,Education Loans, Agriculture Loans

6. IFSC code consists of _______ Digits

Ans. 11

7. One Bank account per family is mandatory to avail

Ans. Direct Benefit Transfer benefit(subsidy)

8. What is the time limit to furnish the requested information under Right to Information Act(RTI) and what is the penalty for non-compliance of the said norm?

Ans. 30 days & Rs.100 per day

9. The documents to be insisted from a NRI for opening an account is 

Ans. Copies of Passport and VISA, Local and Overseas adresses, Compliance of KYC norms and Latest Passport size photographs

10. Minimum and Maximum period of Certificate of Deposits


Ans. 7 days & 1 year

Banks Special - Banking Awareness

                         Banks Special - Banking Awareness 

1. In case of dishonour of cheques on financial grounds, the holder is required to issue notice to the drawer within ________ days to claim remedy under section 138 of NI Act?
Ans. 30 days

2. National Payment Corporation of India (NPCI) has set up payment network to enable the member banks to issue Domestic Payment Cards with a brand________
Ans. RuPay 

3. Permanent Account Number(PAN) is mandatory for
A) Bank transactions of Rs. 50,000/-& above
B) Purchase and sale of shares/debentures/bonds of Rs.50,000/-&above
C) Purchase and sale of immovable property where the value of the property is Rs.5lakh above
D) All of the above 
Ans. D 

4. High Debt Service Coverage Ratio (DSCR) indicates
Ans. Able to meet payment of installments comfortably

5. Which of the following statement is not true with regard to Capital Gains Peposit Scheme?
A) Income Tax Assess who are eligible for exemption under section 54 of the IT Act are alone can open account with Banks
B) Accounts can be opened nder Savings,Fixed and Term Deposits
C) Cheque book can be issued to eligible accounts
D) None
Ans. C 

6. Which of the following statement is not correct with regard to Tax Saver Scheme of Banks?
A) Tax exemption is available for the deposit amount under section 80C of IT Act
B) Period of deposit s allowed up to 5 years
C) Maximum amount of deposit allowed is Rs.5 lakhs
D) B&C
Ans. C 

7. Financial statements includes
A) Balance Sheet
B) P & L
C) Cash & Funds Flow
D) A,B&C
Ans. D

8. Banks are permitted to take over borrowal accounts from other Banks & Financial insitutions provided
A) Account should be Standard Asset with positive net worth
B) Copy of the borrowal account for preceding 12 months is to be obtained
C) P&C report is to be obtained from other bank before disbursement
D) Branch to take approval from next sanctioning authority
E) All of the above
Ans. E

9. RBI extending incentives to Banks for the following services
A) Adjudication of Mutilated Bank Notes
B) Exchange of Soiled Notes
C) Distribution of coins over the counter
D) Establishment of Coin vending Machines
E) All of the above
Ans. E

10. Which agency is enabling th etransfer of subsides directly to benificiary accounts through Aadhar Enabled Payment Bridge(APB)?
Ans. NPCI

SSC CGL Tier II Exam Admit Cards / Hall Ticket 2015 Out

Download SSC CGL Tier 2 Exam Admit Cards / Hall Ticket 2015 

Staff Selection Commission has activated the link to download the Admit Cards for SSC CGL Tier II exam 2015 for Various Regions. The exam will be held on 11 April 2015 and 12 April 2015.

Click Here to Download SSC CGL Tier II Exam Admit Cards for Eastern Region 2015.

Click Here to Download SSC CGL Tier II Exam Admit Cards for MP Region 2015.

Click Here to Download SSC CGL Tier II Exam Admit Cards for North Eastern Region 2015.

Click Here to Download SSC CGL Tier II Exam Admit Cards for Central Region 2015.